Zonguldak’ın Ereğli ilçesindeki tersanelerin durumu ve sorunları, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında AK Parti Zonguldak Milletvekillerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda ele alındı.
İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Karadeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem öncülüğünde ve ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, Ahmet Çolakoğlu, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli TSO Başkanı Arslan Keleş, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, AK Parti İlçe Başkanı Saffet Bozkurt, Kdz. Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı İ. Necati Günay, STK liderleri ve tersaneciler katıldı.
Tersanelerin sorunlarının tüm yönleriyle masaya yatırıldığı toplantıda konuşan İMEAK DTO Kdz. Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem, tersanecilerin 5084 sayılı yasadan çıkartılarak Tuzla ve Yalova tersanelerinde olduğu gibi ciro üzerinden bedel alınması veya yapılan yatırımın bankalara teminat gösterilmesi için Tuzla ve Yalova’da olduğu gibi irtifak hakkının verilmesinin istedi.
2003 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ereğli ve denizcilik camiasının misafiri olarak ilçeyi ziyaretinde arz edilen tersane talebine olumlu yaklaşmasının ardından bölgede gerekli girişimlerin başladığını hatırlatan Erdem, ”Tersanelerimizin 2009 yılındaki istihdam sayısı 7 bin sigortalı 2 bin 500 taşeron işçisi olmak üzere 9 bin 500 kişiydi. Yani Erdemir’den 1,5 kat daha büyük. Bunları aileleri ile hesap edersek 48 bin kişi bu tersanelerden ekmek yemiştir. Bütün bu kazanımlar firmaların öz kaynakları ile yapılmıştır. Çünkü 5084 sayılı yasa ile verilen tahsis alanları için devredilemez, satılamaz ve kiralanamaz şerhi konulmuştur. Hatta başka bir iş koluna geçmesi, ortak bile alması yasa gereği engellenmiştir” dedi.
2009 yılından dünyada ve Türkiye’de gemi inşa sanayisinin durma noktasına gelerek ticaretin daraldığını anlatan Erdem, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Çin ve Hindistan’ın ithalat ve ihracatındaki daralma ve küçülme bu krizin en büyük etkenidir. 2020 yılına kadar bu 11 yıl süre içinde dünya ve Türkiye’de gemi inşa sanayi durma noktasına gelmiştir. Türkiye’deki çoğu tersaneler sipariş alamamış, Yalova ve Tuzla tersaneleri ise bir elin parmakları kadar sipariş almışlardır. Karadeniz ve Ereğli’de yatırım yapan bu tersanecilerimiz tersanelerini ve yatırımlarını bankaya teminat gösteremedikleri ve sipariş alamadıkları için devlete taahhüt ettikleri yatırımlarını tamamlayamamışlardır. Çalışanları işten çıkarmak zorunda kalmışlardır. Bir kısmı borçlarını ve hatta personel alacaklarını bile ödeyemeyecek duruma gelmiştir. Bugün geçmişte 9 bin 500 kişiye istihdam sağlayan tersanelerimizde 450 kişi çalışmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsisleri iptal edilen tersanelerimizin 5084 sayılı yasadan çıkarılarak Tuzla ve Yalova tersanelerimizde olduğu gibi ciro üzerinden bedel alınması veya yapılan yatırımların bankalara teminat gösterilmesi için Tuzla ve Yalova’da olduğu gibi irtifak hakkının verilmesi, iptal edilen tersane tahsislerinin devletimizin vereceği muayyen süre kadar uzatılmasını talep ediyoruz.