İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleşti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, bürokratlar ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun katılımıyla gerçekleşen toplantıda MEB ve DTO arasında Mesleki Eğitim İş birliği Protokolü imzalandı.
Toplantıya video konferans yöntemiyle katılan Milli Eğitim Bakanı Bakan Ziya Selçuk, “Bugün bizim açımızdan özel ve güzel bir gün. Sizlerle beraber olmak bize mutluluk veriyor. Tüm ekimizle bu işin peşindeyiz. Sadece bu sektörde değil tüm sektörlerle koşuyorlar. Mahmut Özer hocam bu işin tüm yükünü omuzladı. Bu işin olması için uzun süredir çaba gösteriyor. Bu işler takip olmayınca, gönül vermeyince olmuyor. Sizlerin de ortaya koyduğu çabaya, verdiğiniz desteğe teşekkür ediyoruz. Bu milletin çocukları için ne yapsak azdır. Bundan sonra da elimizden ne geliyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Milli Eğitim Bakan yardımcısı Mahmut Özer de, “Bu sadece ülkemizin nitelikli insan kaynağı ihtiyacının yanında dünyaya nitelikli insan ihraç etmenin adımı olacaktır. Nicelikten çok niteliğe önem veriyoruz. İngilizce hazırlık olacak ama ufak bir gecikme yaşanacak. Önümüzdeki dönemden itibaren bu gecikmeyi telafi edeceğiz. Altyapı eksikliklerinden bahsettiniz. Sizi bakanlık olarak temin ederiz ki, kaynak açısından bir eksikliğimiz yok. Oradaki eksiklikleri sizin odanızdan hiçbir şey talep etmeden gerçekleştireceğiz. Bizim buradaki mesleki teknik eğitimdeki amacımız zorunlu bir eğitimden çıkıp tercih edilebilir bir eğitim olması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu seneki mesleki teknik eğitimlerdeki başarı geçen seneki duruma göre çok çok ileride diyen Özer, “Mesleki teknik eğitim son dönemlerde ihtiyaç duyulan sağlık alanındaki toplumun ihtiyaç duyduğu tüm noktalara ulaştırıldı. Mesleki teknik eğitime önem verilirse sadece iş dünyasının ihtiyaçlarına hitap etmez, aynı zamanda bu pandemi gibi durumlarda toplumun ihtiyacına yönelik çalışmalara da katkı sağlar. Bu duruma katkısı olan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantıda bakan heyetine ve meclise hitap eden İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih zeki Çakır, “Dünya ekonomisine yön veren denizcilik sektöründe parasal sermeyenin yanı sıra beşeri kazanımlar da büyük önem kazanmaktadır. Bunların en önemlilerinden biri olan eğitim konusu her ticari faaliyet alanında olduğu gibi sektörümüz için de hassa ve bir o kadar hayati bir konumdadır. Geleneksel eğitimin aktarımı ile birlikte bilime ve çağa uygun verilerle yoğurulmuş mesleki teknik eğitim Türk denizciliğinin şimdisine yön verecek, geleceğine de ışık tutacaktır. Kaliteli mesleki eğitimin oluşturduğu nitelikli iş gücü, hızlı kara verebilen proaktif strateji geliştirebilen ve sektöre azami oranda katkı sunacak gemi insanlarının denizciliğimize kazandırılmasında öncülük etmeye devam etmektedir. Kendi başına apayrı bir değer olan sektörümüz merkezine insanı alarak elde ettiği mesleki başarılar ve ahlaki duruşla değerine değer katmayı bir amaç edinmiştir. Bu protokol için her iki taraftan emeği geçen ve katkı sağlayan herkese şahsım ve meclisim adına teşekkür ediyorum” dedi.
Çakır’ın ardından söz alan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran konuşmasında mesleki eğitimin önemine dikkat çekti. Oda olarak yıllardır bu konunun üzerine eğildiklerini ve önemsediklerini dile getiren Kıran, ”Millî Eğitim Bakanlığımız ile odamız arasında 4 denizcilik meslek lisemiz için Mesleki Eğitim İş birliği Protokolünü imzalıyoruz. Kendisi de eğitimci olan sayın bakanımKendisi de eğitimci olan sayın bakanımızın göreve gelmesiyle bu yöndeki olumlu gelişmeleri mutlulukla izliyoruz. Mesleki eğitim ile real sektörün birbirine entegre edilmesi için atılan vizyonel adımlarda sayın bakanımızın önemli politikaları bulunuyor. Cesur ve kararlı bu politikalar sayesinde yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Sayın cumhurbaşkanı liderliğinde ve sayın bakanımızın koordinasyonunda Türk millî eğitiminde önemli gelişmelere şahit oluyoruz.’’ dedi. Kaynak: İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleştizın göreve gelmesiyle bu yöndeki olumlu gelişmeleri mutlulukla izliyoruz. Mesleki eğitim ile real sektörün birbirine entegre edilmesi için atılan vizyonel adımlarda sayın bakanımızın önemli politikaları bulunuyor. Cesur ve kararlı bu politikalar sayesinde yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Sayın cumhurbaşkanı liderliğinde ve sayın bakanımızın koordinasyonunda Türk millî eğitiminde önemli gelişmelere şahit oluyoruz.’’ dedi.
NGİLİZCE ŞART
Denizcilik dili olan İngilizceye hâkim olmanın sektörde hayati önem taşıdığını vurgulayan Tamer Kıran; ‘’Gençlerin denizcilik dili olan İngilizceye hâkim olmaları gerekiyor. Eğer gençlerimizi o aşamaya ulaştırabilirsek ve yabancı dil bilme oranımızı yükseltebilirsek dünyada gemi adamı ihraç eden ülkeler arasında üst sıralarda yer alarak hem istihdama hem de milli gelirimize çok ciddi katkılar sağlarız.’’ dedi.
“ADRESE DAYALI SİSTEM DENİZCİLİK EĞİTİMİNE OLUMSUZ YANSIYOR”
Denizcilik eğitiminin nicelik olarak yeterli olduğu ve nitelik olarak geliştirilmesinin gerekliliğini vurgulayan Tamer Kıran; ‘’Bugün Türkiye’de gemi yapımı alanında bu yıl eklenen 13 okul ile birlikte toplam 61 lise 18 yüksek okul ve 12 fakültede yaklaşık 20 bin öğrenci denizcilik eğitimi görmektedir. Nicelik olarak bir sıkıntı kalmamış ve okul sayısı olarak yeterli sayıya ulaşılmıştır. Bundan sonra eğitimin kalitesini artırmaya yönelik çalışma yapılması önem arz etmektedir. Denizcilik meslek liseleri geçen yıl itibariyle adrese dayalı sistem ile öğrenci almaya başlamışlardır. Bu öğrencilerin %80’i adrese dayalı, ancak %20’si sınav sistemiyle okullara kayıt yaptırmışlardır. Bu durum denizcilik eğitimine olumsuz olarak yansımaktadır.’’ dedi.
Tamer Kıran ayrıca denizcilik okullarındaki makine atölyeleri malzemelerinin ve simülatör gibi teknolojik unsurların eskidiği ve bakımının yapılmasının zor ve maliyetli olduğunu belirterek, ‘’Mekân, zaman, öğretmen ve personel sayısı olarak bölgesel denizde güvenlik eğitim merkezli ve simülasyon eğitim merkezlerinin kurulmasının çok efektif olacağı ve kısıtlı kaynaklarımızın çok daha faydalı olarak kullanılması imkânı doğacağını tahmin etmekteyiz.’’ ifadelerini kullandı.