İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından düzenlenen “Denizcilikte Yeşil Dönüşüm Zirvesi” Piri Reis Üniversitesi’nde yapıldı.
Açılış konuşmasını İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın gerçekleştirdiği Zirveye, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları, Meclis Üyeleri, Kamu Kurum Temsilcileri ile Denizcilik Sektörü Temsilcileri, Akademisyenler ve davetliler katıldı.
4 oturumla yapılan zirvede “Deniz Taşımacılığı”, “Limanlar, Gemi, Yat ve İnşa Bakım, Onarım ve Geri Dönüşüm”, “Yeni Nesil Yakıtlar”, “Yeşil Denizciliğin Finansmanı ve Sürdürebilirliğin Eğitimi” konuluları ele alındı.
Toplantıya katılan moderatör ve panelistlere, İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’na adlarına yapılmış olan fidan bağışına ait sertifikalar takdim edildi.
Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından, yapılan zirveye dair yaptığı paylaşımda:
Denizcilik sektörümüzü önemli şekilde etkileyecek olan “Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) 2023 Sera Gazı Stratejisi” ve “AB Yeşil Mutabakatı” düzenlemelerinin konuşulduğu, İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından düzenlenen “Denizcilikte Yeşil Dönüşüm Zirvesi”ne Genel Müdürlüğümüz adına Genel Müdür Yardımcımız Sayın Yılmaz Taşçı katılım sağlayarak Bakanlığımızın yeşil denizcilik alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bu kapsamda;
Hurda Teşviği
Hurdaya ayrılan gemilerin yerine yeni inşa edilecek gemiler için verilecek destek ile birlikte filomuzun yenilenmesi ve yeşil dönüşümünün sağlanması hedeflenmektedir .
Sera Gazı Emisyonu Ücretlendirme
Gelirlerini ülkemiz denizciliğinin dönüşümü için kullanmayı hedeflediğimiz sera gazı emisyonu ücretlendirme sistemi için 618 sayılı Limanlar Kanununda düzenlemeye gidilmiştir.
Yeşil Liman
Uzun yıllardır sürdürdüğümüz Yeşil Liman uygulamasının güncellenmesi ile birlikte sera gazı emisyonlarını düşürmeye yönelik kapsamlı çalışmalar ve destek mekanizmalarının sağlanmasına ilişkin düzenlemelerin hayat geçirilmesi planlanmıştır.
AB IPA Projesi
“Denizcilikte Dekarbonizasyon ve Yeşil Deniz Taşımacılığının Desteklenmesi” projemiz kapsamında sektörümüze Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından toplamda yaklaşık olarak 20 milyon Avro hibe ve 50 milyon Avro uzun vadeli uygun maliyetli kredi desteği verilecektir.
Kükürt Denetimleri
Akdeniz’in Kükürt Emisyon Kontrol Alanı ilan edilmesiyle birlikte gemilerde kullanılan yakıtlardaki kükürt içeriği %0,5 yerine %0,1 olarak sınırlandırılmasına yönelik Genel Müdürlüğümüz kükürt içeriği denetimleri devam etmektedir.
Karayoluyla Taşınan Yüklerin Denizyoluna Aktarılması
Yayınlanan yönetmelik ile birlikte, Türk limanları ile diğer ülke limanları arasında düzenli sefer frekanslarının artırılması ile denizyolu ile gerçekleştirilen ihracatın artırılması ve salınan emisyonların azaltılması hedeflenmektedir. Deniz ticaretimizi geliştirirken, denizlerimizi ve dünyamızı korumak için gerekli tüm alanlarda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.” ifadelerine yer verildi