Türkiye’nin gurur kaynağı denizcilik sektörü, TURSSA’ın 20. Kuruluş Yıl Dönümü’nü heyecan ve coşkuyla kutladı.
Denizcilik sektörünün temsilcileri, Türkiye Gemi Tedarikçileri Derneği’nin (TURSSA), 20. Kuruluş Yıldönümü için 16 Şubat’ta Raffles Hotel’de düzenlenen gecede bir araya geldi.
Gecede, denizcilik sektörünün otoriteleri, kurum yöneticileri, uluslararası şirket yetkilileri, duayenleri ve medya mensupları TURSSA’nın kutlamasında yer aldı.
Geceye İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Uluslararası Gemi Tedarikçileri ve Hizmetleri Derneği (ISSA) Başkanı Rafael Fernandez, Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkanı Recep Düzgit, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Başkanı Hakan Çendik, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Başkanı Koray Karagöz ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFMED) Başkanı Bülent İbik katıldı.
“Gemi tedarikçiliği Türkiye ve dünya için önemli”
Gazeteci Başak Şengül’ün sunuculuğunu gerçekleştirdiği gecede konuşma yapan İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı şu ifadeleri kullandı: “Deniz taşımacılığı ve gemi tedarikçiliği, ticarette Türkiye ve dünya için önemli yer tutuyor. Türkiye’nin ihracatının yüzde 87’sinin deniz yoluyla yapılmasının bunun göstergesi. TURSSA ailesinin 20. yılında mesleği bugünlere getirenlere teşekkür ediyorum.”
“Gemi tedarikçilerine bundan sonra da her türlü desteği vereceğiz”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran “Dünya değişiyor, ihtiyaçlar da değişiyor. İş yapış süreçleri farklılaşıyor. Bu gerçekten hareketle Deniz Ticaret Odası’nın bünyesinde çok önemli meslek gruplarından biri olan gemi tedarikçilerine bundan sonra da her türlü desteği vereceğiz. TURSSA’nın 20. kuruluş yılını kutlarken derneğin bugünlere gelmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum.” ifadeleriyle sözlerine başladı.
Dünya deniz yolu taşımacılığının, 2024 yılında yüzde 2,1 büyüyerek yaklaşık 12,6 milyar tona ulaşmasının beklendiğini belirten Kıran sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada ticaretin yüzde 85’i deniz taşımacılığı ile yapılırken ülkemizin dış ticaretinin yaklaşık yüzde 87’si deniz yoluyla yapılıyor. Türk boğazlarından geçen gemi sayısı geçtiğimiz yıl yüzde 8 artarak her iki boğazdan toplamda 83 bin 892 gemiye ulaştı. Lojistik taşıma siteminin önemli bir parçası olan gemi tedarik sektörü, gemilerin gıda, bakım onarım, kabin, makine, yedek parça, yakıt gibi malzeme ihtiyaçlarını karşılayan bir meslek dalı. Deniz taşımacılığının yapıldığı çok eski çağlardan bu yana var olan bir meslek olan gemi tedarikçiliği uluslararası deniz rotalarının artmasıyla beraber tüm dünyada önemli bir ticari faaliyet alanı haline geldi. Gemi tedarikçiliği dünyanın lojistik zincirinin sorunsuz çalışabilmesi için kilit bir rol oynuyor. Ciddi bir potansiyele sahip Türkiye’nin, gücünü kullanabilmesi için gemi tedarik sektörünün iş yapış sürelerinin açık, şeffaf, hızlı ve kolay uygulanabilir olması gerekiyor. Odamızın yoğun temasları sonucunda Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünce konuya ilişkin bir genelge yayınlandı.”