İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Oda’nın Kasım ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmasında küresel ekonomideki yavaşlamanın denizcilik piyasalarında da gözle görülür gerilemelere yol açtığını söyledi.
Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz’ında online olarak katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:
“Yüzde 9’un üzerinde, bir ihtimal çift haneye de ulaşabilecek bir büyüme tahmin ediyoruz. Bu tabloya en büyük katkı ihracat artışımızdan geliyor. Pandemi sürecinde ihracatımızın dünya ihracatı içerisindeki payının yüzde 1’i aşması, ülkemizin rekabet gücünü çok net bir şekilde gösteriyor.”
Baltık Kuru Yük Endeksi son 1 ayda yüzde 50 değer kaybetti
Küresel ekonomide yaşanan yavaşlamanın denizcilik piyasalarına da olumsuz yansıdığını, denizcilik piyasalarında son bir aydır kayda değer düşüşler gözlemlendiğini kaydeden Kıran, düşüşün ana adresini ise kuru ve dökme yük piyasası oluşturduğunu söyledi.
Kıran, “Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), 7 Ekim 2021 tarihi itibarıyla 5650 değerini alarak son 10 yılın zirvesini görmüştü. Bu noktadan itibaren hızla düşerek, 9 Kasım Salı günü, 2805’e gerileyen Endeks, böylelikle son bir ayda yüzde 50,4 değer kaybetmiştir.” dedi.
Tamer Kıran, konteyner piyasasında ise, dökme yükte yaşanan sert düşüşün yaşanmadığını, hatta lojistik aksamalar ve liman sıkışıklıkları nedeniyle ticaret hacimlerinin de artmasıyla konteyner navlunlarının 22 Ekim haftası tarihi rekor seviyeye ulaşmış olmakla birlikte o tarihten bugüne sınırlı da olsa düşüşler meydana geldiğini kaydetti.
Türk sahipli filo büyüdü
Temmuz 2021 itibarıyla 1000 GT ve üzeri dünyanın en büyük filosunu kontrol eden ülkeler listesine baktığımızda ise ülkemiz 15. sıradaki yerini koruduğunu belirten Kıran, “Türk sahipli filomuz, Ocak-Temmuz 2021 arası 6 aylık dönemde 28,9 milyon DWT’dan, yüzde 1’lik bir yükselişle 29,2 milyon DWT’a ulaşmıştır.” dedi.
Denizcilik eğitimi alan ve uzun süreli staj sürecinde olan öğrencilere daha fazla kontenjan ayrılmasının önemli olduğu vurgusunda bulunan Başkan Tamer Kıran, ”“Deniz ticaret filomuzun işletilmesinde özellikle zabit ihtiyacının önemi dikkate alınarak denizcilik fakülteleri öğrencilerimizin uzun staj konusunda desteklenmesi hayati önemi haizdir. Bu nedenle bugünlerde uzun süreli staj planlamaları yapan gemi sahiplerimizin bu hususu göz önüne alarak önceki yıllara oranla daha fazla stajyer istihdam etmesinin önemini buradan bir kez daha vurgulamak istiyorum.” diye konuştu.