Denizciler, ülkelerin aşı karnesi ve kabul edilmeyen aşı gibi uygulamalarının deniz ticaretine olumsuz etkilerinden korkuyor.
Ülkelerin pandemi kısıtlamalarını gevşetmesi ve aşı uygulamalarının yaygın hale gelmesi küresel ticarete de olumlu yansıdı. Deniz yoluyla taşınan yüklerde ciddi bir artış gözlenirken bir yandan da devletlerin bazı aşıları kabul etmemesi gibi bir durumun söz konusu olması endişeye yol açtı. Armatörler, ülkelerin limana girişlerde mürettebatın aşı olmuş olma zorunluluğu getirmesi veya kabul edilen aşı gibi uygulamalara başlamasından korkuyor.
Uluslararası Deniz Ticaret Odası (International Chamber of Shipping / ICS) ülkelerin önümüzdeki süreçte mürettebatın aşı olma zorunluluğu getirmesinin sefer iptallerine varan sonuçları olabileceği uyarısında bulundu. Oda, yaklaşık 900 bin denizcinin yarısından fazlasının aşılanma çalışmalarının 2024 yılına kadar sürebileceğine dikkat çekti.
Armatörler, mürettebata yapılan aşının liman devleti tarafından kabul edilmeme durumunun tabloyu daha karmaşık hale getireceği ve mürettebat değişim krizine benzer bir krize dönüşebileceği endişesi taşıyor.
Deniz ticaretinde aksamaların önüne geçmek amacıyla limanlarda denizcilerin aşı olabileceği birimler oluşturmak da dahil pek çok seçenek sektörün çatı kuruluşlarınca değerlendiriliyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ICS Genel Sekreteri Guy Platten, ‘‘Devletlerin denizciler için Covid-19 aşı kanıtı talep ettiğini şimdiden görüyoruz. Çalışanlarımız uluslararası sınırları geçemezse tedarik zincirinde ciddi aksamalar olacaktır. Küresel aşılama çalışmalarına katkı sağlayan bir sektör için bu kesinlikle kabul edilemez’’ ifadelerini kullandı.