Fincantieri, Eni ve RINA, deniz taşımacılığında karbondan arındırma için ortaklık kuruyor
Gemi inşa ve yüksek teknolojili denizcilik endüstrisi sektörlerinde faaliyet gösteren Fincantieri Tersanesi, küresel enerji şirketi Eni ve çok uluslu denetim, sertifikasyon ve mühendislik danışmanlığı RINA ile ortak geliştirme anlaşması imzaladı.
Anlaşma, ortakların 2050 yılına kadar Net Sıfır hedefiyle denizcilik sektörünü orta ve uzun vadede karbondan arındırma stratejisi doğrultusunda ortak projeler geliştirmesi amacıyla düzenlendi.
Anlaşma kapsamında, gelecekteki teknolojik gelişmelere ilişkin kalıcı bir küresel gözlemevinin kurulması, mevzuat ve piyasa gelişmeleri de değerlendirilecek.
Yakıtlara yönelik tamamlayıcı çözümlerin geliştirilmesi
Üç şirket, denizde karbondan arınma yolunu desteklemek için en sürdürülebilir alternatiflerin kapsamlı bir analizini ve değerlendirmesini gerçekleştirecek. Bu değerlendirme, aynı zamanda azaltılması zor diğer sektörler için hâlihazırda mevcut olan yakıtlara yönelik tamamlayıcı çözümlerin geliştirilmesine de dayanacak. Ortaklık çerçevesinde, referans enerji altyapısının analizi ve sektörün ihtiyaç duyduğu yatırımlar da dahil olmak üzere yeni lojistik yapıların oluşturulması da yer alıyor.
“Yeni teknolojilerin gemilerde sanayileştirilmesi gerekiyor”
Konuyla ilgili olarak Fincantieri CEO’su ve Genel Müdürü Pierroberto Folgiero şunları söyledi: “Müşterilerimizi deniz yoluyla enerji geçişindeki endüstriyel zorlukların üstesinden gelme konusunda desteklemeye son derece kararlıyız ve bu girişim, başlangıçta İtalya’nın enerji alanındaki olağanüstü uzmanlığından yararlanmak için bir çalışma merkezi oluşturmayı amaçlıyor: Yeni teknolojiler, yeni yakıtlar ve bunların gemi sistemi üzerindeki derin endüstriyel etkileri. Mevcut çözümleri hayata geçirmek ve proaktif ekosistem yaklaşımıyla geleceğe giden yolu açmak için Eni ve RINA ile güçlerimizi birleştirerek güçlerimizi birleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Aslında yeni yakıtların limanda üretilip dağıtılması gerektiği gibi yeni teknolojilerin de gemilerde sanayileştirilmesi gerekiyor ancak “yeniliği operasyonel hale getirme” konseptiyle sektörümüze liderlik edebilir ve gemi inşa liderliğimizi geleceğe yansıtabiliriz”.