Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin (GYHİB) 2021 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı 13 Nisan’da gerçekleştirildi. Tek listeyle seçime gidilen Genel Kurul’da mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, Genel Kurul üyelerinin oylarıyla bir kez daha göreve getirildi.
Genel Sekreter Doğuz Tozanlı’nın açılışını yaptığı toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Başkanlık Divanı’na Recep Düzgit’in seçilmesinin ardından Yönetim Kurulu Çalışma Raporu, Bilanço Gelir-Gider Hesapları, Denetim Kurulu Raporu oy birliğiyle kabul edildi ve Yönetim Kurulu ile Denetim Kurulu’nun 2021 Yılı Faaliyetleri oy birliğiyle ibra edildi. Ardından Yönetim Kurulu Başkanı ile Yönetim ve Denetim Kurulu Asil ve Yedek Üyelerinin yanı sıra Birliği TİM Genel Kurulu’nda temsil edecek delege seçimine geçildi.
Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin (GYHİB) 2021 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı 13 Nisan’da gerçekleştirildi. Genel Sekreter Doğuz Tozanlı’nın açılışını yaptığı toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Başkanlık Divanı’na Recep Düzgit’in seçilmesinin ardından Yönetim Kurulu Çalışma Raporu, Bilanço Gelir-Gider Hesapları, Denetim Kurulu Raporu oy birliğiyle kabul edildi ve Yönetim Kurulu ile Denetim Kurulu’nun 2021 Yılı Faaliyetleri oy birliğiyle ibra edildi. Ardından Yönetim Kurulu Başkanı ile Yönetim ve Denetim Kurulu Asil ve Yedek Üyelerinin yanı sıra Birliği TİM Genel Kurulu’nda temsil edecek delege seçimine geçildi.
Genel Kurulda tek listeyle seçime gidildi. Oylamanın ardından mevcut Başkan Cem Seven, 2026 yılına kadar Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi.
Cem Seven, seçim öncesinde Genel Kurul üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, Ramazan ayını kutlayarak Türkiye, sektör ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.
“Birliğimizin kurulduğu günden itibaren organizasyonlarımızda, her faaliyetimizde yanımızda olduğunuz, sektörümüz adına yaptığımız çalışmalarımıza destek verdiğiniz için sizlere şahsım ve yönetim kurulumuz adına ayrı ayrı şükranlarımı sunuyor, katılımınız için yürekten teşekkür ediyorum” diyen Seven, 12 yıllık geçmişi olan Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliğinin 3. görev dönemini tamamladıklarını hatırlattı.
Cem Seven konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’miz 2010 yılında 76 üye firmanın girişimi ile gemi ve yat inşa endüstrisi adına faaliyet gösteren tek ihracatçı birliği olarak kurulmuştur. 2010 yılında 76 üye firma ile çıkılan bu yolda bugün itibariyle Birliğimize üye olmuş ve sektörümüz iştigal sahasına dâhil olan ürünlerden ihracat gerçekleştirmiş olan 1350 üye firmamız ile birlikte yürümekteyiz
12 yılını geride bırakan Birliğimizin büyüyüş hikâyesi elbette üye sayısını artırarak genişlemekten ibaret değil. Birliğimiz, artık her yıl ihracatını bir adım ileriye taşıyan, yeni ihracat rekorlarına imza atan, hem yurt içinde hem de yurtdışında sektörümüzü gururla temsil eden bir kuruluştur. 2018 yılı sonunda 990 milyon dolar olan sektör ihracatımız, 2019 yılında 1 milyar 42 milyon dolara, 2020 yılı sonunda Türkiye’de ihracatını en çok artıran sektör olma başarısıyla birlikte Birlik tarihinin o zamana kadarki en yüksek ihracat tutarı olan 1 milyar 375 milyon dolara ve son olarak da 2021 yılında Birlik tarihimizin güncel en yüksek yıllık ihracat tutarı olan 1 milyar 626 milyon dolara yükselmiştir. Sektör ihracatımız, yaşanan global sorunlara rağmen geride kalan 4 yılda ihracatını %64 oranında artırmayı başarmış durumdadır.”
Konuşmasında gemi inşa sektörünün gerçekleştirdiği ihracatta gemi türlerinin sahip olduğu paya da değinen Cem Seven, “Ülkemiz bugün dünyada en çok balıkçı gemisi ihracatı gerçekleştiren, römorkör, yat, feribot ve yine birçok farklı ürün grubunda zirveye oynayan, gelişen yan sanayi firmalarımız ile bir bütün halinde dünya gemi ve yat inşa pazarında yükselen bir yıldız konumundadır. Bugün yeni inşa edilen özel maksatlı özel yapım gemilerde ihracat kilogram fiyatımız 20 doları zorlamakta, mega yat ihracatımızda ise 50 dolar üzerinde seyretmektedir. Birliğimize kayıtlı firmalar, hem ihracat kilogram birim fiyatını ülkemiz ortalaması olan 1,29 doların çok çok üzerine taşımaya muvaffak olmuşlar hem de yüksek katma değer yaratmışlardır” dedi.
Seven, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliğinin geçtiğimiz dönemde hayata geçirdiği faaliyetleri ise şu sözlerle aktardı:
“Birliğimizin kuruluşundan itibaren ana faaliyet konusu, sektörümüzün uluslararası bilinirliğini artırmaktır. Türkiye milli katılımını üstlendiğimiz uluslararası fuarlar ve info stantlar bu alanda bizim en önemli enstrümanlarımız arasında yer almaktadır. Birliğimiz bugün, St. Petersburg/Rusya’da Neva Fuarı, Atina/Yunanistan’da Posidonia Fuarı, Hamburg/Almanya’da SMM Fuarı, Oslo/Norveç’te Norshipping Fuarı’nın milli katılım organizasyonlarını düzenlemekte, Monako’da düzenlenen Monaco Yacht Show, Singapur’da düzenlenen Sea Asia – Asia Pasific, Trondheim Norveç’te gerçekleşecek olan Norfishing, Houston/Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen OTC Fuarı gibi birçok fuarda info stant katılımları, ticaret heyetleri gerçekleştirmektedir.
Birliğimiz çatısı altında milli katılım şeklinde yer aldığımız fuarlar birçok Türk firmasının iştirak etme yarışında olduğu, yabancı fuar idareleri tarafından ‘en iyi ülke tanıtımı’ kategorilerinde ödüller alınan ve gerek Büyükelçilikler gerek Ticari temsilcilikler gerekse de yabancı misafirler vasıtasıyla övgülere konu olan büyük organizasyonlar haline gelmektedir.
Yine bu yıl başladığımız ve su üzerinde icra edilen geleneksel Türk sanatı ebruyu anlatım dili olarak belirleyerek tüm dünyaya ‘gemi ve yat inşa’ sektöründeki kabiliyetlerimizi anlattığımız ‘The Art On Water’ projemiz de gerçekleştirdiğimiz fuar organizasyonlarımızın yanı sıra dijital ortamda yabancı alıcılara ulaşıyor. Henüz başlangıç aşamasında olan ve ilk çıktılarını ortaya koyduğumuz projemiz şimdiden uluslararası bir farkındalık yaratmayı başarmış durumda. Yine sizlerin desteğiyle ilerleyen dönemde projemizin çok daha geniş bir etki alanına nüfuz edeceğinden ve sektörümüzü en iyi şekilde anlatacağından şüphemiz yok.”
Fuar organizasyonlarının yanı sıra Türkiye sınırları içinde de sektör yararına birçok faaliyet yürüttüklerini belirten Cem Seven, özellikle inovasyon kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirdikleri projelerin geleceği teminat altına aldığının altını çizdi. Seven, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Birlik olarak uluslararası tanıtım projeleri ve fuar organizasyonlarımızın yanı sıra ülkemiz sınırları içerisinde de birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz. Sektörümüzün geleceği konumundaki öğrencilerimiz için yaptığımız, onları sektörümüzle kaynaştırdığımız ve inovasyon kültürünü aşılamayı hedeflediğimiz Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışmalarımız her yıl farklı konu ve kategorileriyle düzenlenmeye devam ediyor. Bu yıl koster gemisi tasarımı konusuyla sektörümüzün önemli bir iştigal sahasına işaret ederek farkındalık yaratmayı planladığımız yarışmamız her yıl sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirmektedir.
Yurtiçinde yaptığımız çalışmaların belki de en önemlisi ihracatçı firmalarımızın sorunlarının tespiti ve bu sorunların çözümüne ilişkin önerilerimizin ilgili makamlara aktarımı konusudur. İhracatçı firmalarımız karşılaştıkları her sorunu Birliğimize iletiyor, bizler de Ticaret Bakanlığı, Maliye Hazine Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye Eximbank, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Bankalar Birliği veya hangi kurumun faaliyet alanıyla ilgili ise sorunun çözümüne ilişkin resmi müracaatlarda bulunmaya ve ihracatçılarımızın önündeki engellerin kaldırılması için girişimde bulunmaya devam ediyoruz. İhracata yönelik sorunlarımızın aşılması için vermiş oldukları desteklerden ötürü ayrıca Deniz Ticaret Odamız ve GİSBİR’e de teşekkür etmek istiyorum.”
Geri bırakılan dönemlerde yalnızca günlük sorunlara çözüm bulma hedefiyle hareket etmediklerini, ayrıca geleceğe kalıcı eserler bırakma noktasında da önemli projelere imza attıklarını belirten Seven, bu bağlamda gerçekleştirdikleri projelere de değindi. Cem Seven söz konusu projeleri Genel Kurul üyelerine şu sözlerle aktardı:
“Daha önce basımını yaptığımız ve ikincisi için hazırlıklarımıza başladığımız ‘Tersane Hikâyeleri’ kültür setimiz, ziyaretlerde bulunduğumuz ülkelere özel hazırladığımız almanak ve kataloglarımız ile basılı olarak da Birliğimizi temsil edecek eserler oraya koymaya devam ediyoruz.”
Cem Seven hayata geçirdikleri projelerin nasıl gerçekleştirildiği ile ilgili de bilgi aktardı. Seven bu kapsamda şunları söyledi:
“Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak her ay bir araya geliyor, ihracatçı firmalarımızdan tahsil edilen nispi ödeme tutarlarının sektörümüz adına en efektif şekilde kullanılabilmesini teminen bir iş ve harcama planı oluşturuyoruz; sekretaryamızca yapılan çalışmalarla da tüm bu faaliyetler hayata geçiyor. Biz de her yıl gerçekleşen Genel Kurulumuz ile, yaptığımız çalışmaları sizlere sunuyor, faaliyetlerimizi ve bütçe planlamasını görüş ve onaylarınıza sunuyoruz.”
Gemi Yat ve Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, tüm bu hizmetlerin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere de şu sözlerle teşekkür etti:
“Müsaadenizle, 4 yıl süreyle birlikte çalışmış olduğum ve ortaya koydukları vizyon ışığında zaman zaman kendi firmalarından zaman zaman da özel yaşantılarından fedakârlıklar yaparak dahil oldukları çalışmalarla bütün bu faaliyetlerin ortaya çıkmasına katkı sağlamış olan yönetim kurulu arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Birlik sekretaryamıza da özverili ve ahenkli çalışmaları nedeni ile ayrıca teşekkür ediyorum.”