Uluslararası Bunkerciler Birliği (IBIA) tarafından “Yeni Bölgesel Dinamikler ve Yeşil Denizcilik Geleceğine Geçiş” konferansı düzenlendi. Hotel Raffles Istanbul’da düzenlenen konferansa uluslararası çok sayıda denizcinin yanı sıra İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK DTO Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Başkanı Pınar Kalkavan Sesel, Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, Gemi Mühendisleri Derneği Başkanı Yaşar Canca, Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Başkanı Semih Dinçel, İMEAK DTO Meclis Katibi Serhat Barış Türkmen ve çok sayıda kişi katıldı.
IBIA tarafından düzenlenen “Yeni Bölgesel Dinamikler ve Yeşil Denizcilik Geleceğine Geçiş” konferansı büyük ilgi gördü. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 200’ü aşkın kişinin katıldığı etkinliğin gündemini karbonsuzlaştırma, alternatif yakıtlar, sıfır karbonlu gemiler gibi önemli konular oluşturdu.
Konferans, IBIA Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Muhtaroğlu ile IBIA Direktörü ve IMO Temsilcisi Unni Einemo tarafından yapılan konuşmalarla başladı. Einemo konuşmasında, IBIA’nın tüm üyeleri küresel olarak temsil ettiğini ve bunker endüstrisinin sorunlarına uluslararası destek sağladığını belirterek, IMO’da da sektör adına aktif faaliyetler yürüttüğünü dile getirdi. IBIA’nın farklı uzmanlık alanlarına sahip bir kurum olduğunu ve denizcilik sektörü adına politika ve strateji belirlediğini vurgulayan Einemo, “Dekorbanizasyon konusunda enerji geçişini teşvik etmek için doğru ve düzenleyici adımlara ihtiyacımız var. Yakıtlar ve teknolojiler teknik olarak uygulanabilir, çevreye duyarlı ve gerçekten sürdürülebilir ve aynı zamanda kullanımı güvenli olmalı. Sürdürülebilir yakıtların sağlanmasını ve kullanımını ödüllendirmek ve teşvik etmek için planlar, düzenlemeler yeniliği ve alternatif yakıtlara olan talebi teşvik etmeliyiz” dedi.
Programın açılış konuşmalarını yapmak üzere İMEAK DTO Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu ile Denizcilik Genel Müdürlüğü Deniz Çevresi ve Turizm Daire Başkanı Özer Özbey söz aldı. Denizcilik sektöründe büyük fırsatlar olduğuna dikkat çeken Kaptanoğlu, geleceğin daha iyi noktalara gelmesi için hep birlikte çalışılması gerektiğine vurgu yaptı. Karbonsuzlaştırma konusunda alternatif yakıtların önemine değinen Kaptanoğlu, “Alternatif yakıtlar konusu belirli hedefler doğrultusunda 2050 yılına dek çözümlenmesi beklenen bir konu. Umuyoruz ki; dünyaya bu konuya da uyum sağlayarak sıfır emisyon hedefine ulaşıp denizcilik sektörüne vizyon katarız” dedi.
Gündemdeki en önemli konu karbonsuzlaştırma
Küresel deniz taşımacılığının öneminin pandemide daha net anlaşıldığına vurgu yapan Denizcilik Genel Müdürlüğü Deniz Çevresi ve Turizm Daire Başkanı Özer Özbey ise, denizciliğin gündemindeki en önemli konunun 2050’ye kadar karbonsuzlaştırma olduğunu belirterek, “Dünya’daki ticaret döngüsüne uyum sağlayabilmek, emisyon oranlarının düşürülmesi, gemi yakıtlarında alternatif tercihlerin kullanılması gibi konular çok önemli hâle geldi. Bizim burada yapmamız gereken uluslararası düzeyde kararlar verip, bu yönde ilerlemek” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından etkinlik “Yeni bölgesel dinamikler” paneliyle devam etti. Moderatörlüğünü Mustafa Muhtaroğlu’nun yaptığı panelde “Bunker ve Nakliye Piyasaları Güncellemesi” sunumu yapıldı. Panele Argus Medya Petrol Ürünleri Muhabiri Enes Tunagur, Maersk Petrol Ticareti Kredi Başkanı Sinan Utlu, PSTV Enerji / Bunker One Taha Karakan, Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, Unerco / CFO Çağatay Azaklı’nın konuşmacı olarak yer aldığı panelde son aylardaki jeopolitik olaylar, küresel petrol, nakliye ve bunker pazarlarında yarattığı aksamalar ele alındı.
Etkinlik, ikinci panel olan “Temiz Nakliye ve Dekarbonizasyon – MARPOL Ek VI ve Yeni Düzenlemeler kapsamında belirlenen Emisyon Kontrol Alanları (ECA)” konulu oturum ile devam etti. IBIA Direktörü ve IMO Temsilcisi Unni Einemo’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Deniz ve Kıyı Yönetimi Daire Başkanı Nazan Özyürek, Gemi Mühendisleri Derneği Başkanı Yaşar Canca, Watson Farley ve Williams LLP ortağı Nick Walker ile Tüfekçi Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı Hakan Tüfekçi konuşmacı olarak katıldı. IMO tarafından değerlendirilen Akdeniz ECA önerisi ve bunun bölgesel bunker endüstrisi üzerindeki etkisinin tartışıldığı oturumda ek olarak IMO’nun 2030 ve 2050 hedeflerine yönelik ilerleme ve muhtemel ilave düzenlemeler değerlendirildi.
Panelin ardından Türkiye Gemi İnşa Derneği Genel Sekreteri Mehtap Özdemir, “Türk Gemi İnşa Sanayi” konulu sunum yaptı.
Organizasyon öğlen arasının ardından üçüncü oturum olan “Alternatif Yakıtlar” konulu panel ile devam etti. Sektörün daha temiz yakıtlara doğru yönelme ihtiyacının ele alındığı panelde, karbonsuzlaştırma hareketinin etkisinin ilerleyen yıllarda daha büyük olacağı vurgulanarak, şu anda tercih edilen alternatif yakıtlar ve sıfır karbona geçiş için yapılması gereken hazırlıklar ele alındı. ProBunkers CEO’su Alexander Prokopakis’in moderatörlüğünü yaptığı panelde Metanol Enstitüsü’nden Chris Chatterton, TÜPRAŞ Strateji ve Sürdürülebilirlik Direktörü Çağatay Ölken, Hidroteknik Denizcilik Tasarım LTD İş Geliştirme Müdürü Prof. Mustafa İnsel, Queensway Navigasyon Kiralama Görevlisi George Cholis panelist olarak yer aldı.
IBIA’nın etkinliği son oturum olan “Karbon Düzenlemesinin Geleceği” konulu panel ile devam etti. IBIA Direktör Unni Einemo’nun moderatörlüğünü yaptığı oturumda “Nakliyenin karbondan arındırılması – seyahat yönü” sunumu yapıldı. Panelde, Cockett Grup CEO’su Cem Saral, Watson Farley & Williams kıdemli ortağı Valentina Keys, AlkaGesta Finanstan Sorumlu Başkanı Farid Mammadli panelist olarak katıldı.