Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Bref ortaklığında İzmir, Samsun, Adana ve İstanbul’da kıyı temizliği çalışmaları gerçekleştirildi. ‘’Kıyılarda Temizlik Dalgası’’ sloganıyla yürütülen sosyal sorumluluk projesi kapsamında 15 Ekim Salı günü Kilyos sahilinde temizlik çalışması gerçekleştirildi. Etkinliğe TÜDAV Başkanı Bayram Öztürk ve Henkel Türkiye Çamaşır ve Ev Bakım Ürünleri Genel Müdürü Güray Yıldız da katıldı.
Etkinlik öncesi katılımcıları atıkların toplanma yöntemi ve çevre kirliliği hakkında bilgilendiren TÜDAV Başkanı Bayram Öztürk, denizlerde yaşanan kirliliğin deniz canlılarına verdiği zararların yanında artık insan sağlığını da tehdit ettiğine dikkat çekti. Bazı bulgulara göre tüketilen deniz ürünleri yoluyla denizlerdeki özellikle plastik atıkların insan vücuduna da nüfuz ettiğini belirten Öztürk, etkinlik kapsamında yapılacak çalışma ile elde edilecek atık miktarının kirlilik boyutunu ortaya koyacağını söyledi.
Henkel çalışanlarının gönüllü olarak yer aldığı etkinlik kapsamında Kilyos sahilindeki atıklar plastik, metal ve cam olarak ayrı ayrı toplandı. 2 saat süren çevre temizliği çalışmasında 300 kilogramın üzerinde atık toplandı.
Etkinlik sonunda değerlendirmede bulunan Henkel Türkiye Çamaşır ve Ev Bakım Ürünleri Genel Müdürü Güray Yıldız, her yıl 8 milyon ton civarında plastik atığın denizlere karıştığını ve bu atıkların besin zinciri yoluyla insana kadar ulaştığını söyledi. Firma olarak bu duruma kayıtsız kalmadıklarını belirten Yıldız, ‘’Sosyal sorumluluk projesi kapsamında TÜDAV ile kıyılarımızda temizlik çalışmaları yürütüyoruz. Sadece ülkemizde değil Haiti civarındaki kirlilik ile de yakından ilgiliyiz. Okyanustaki plastiklerin toplanarak geri dönüştürülmesinde yardımcı oluyoruz. Bref Power Aktiv Pronature ürünümüz yüzde yüz geri dönüştürülebilir plastiklerden üretildi’’ dedİ.
Her yıl 8 milyon ton plastik denizlere karışıyor
TÜDAV’ın yayınladığı rapora göre dünya çapında üretilen 300 milyon ton plastiğin yüzde 2’si yani 8 milyon tonu denizlere ulaşıyor. Plastiklerin deniz suyunda çözünmeleri yıllar alıyor. Bu plastik kökenli maddeler deniz suyunu diğer canlılar için zehirlemekle kalmıyor besin zannedilerek yutulan plastikler yunus, balina, ve deniz kuşları gibi canlıların ölümüne neden oluyor. Yapılan araştırmalarda ülkemiz kıyılarında karaya vuran yunus ve balinaların midelerinde ciddi oradan naylon poşet ve başka plastik kökenli maddelere rastlanıyor. Türkiye, kötü plastik yönetiminin yüzde 83’ünden sorumlu 20 ülke arasında yer alıyor.