Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan ayı olağan meclis toplantısına katıldı. Bakan Karaismailoğlu toplantıda Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşviki Yönetmeliği’ni hazırladıklarını belirterek yayınlanacak yönetmelikle, en yaşlı gemilerden başlamak üzere, yeni inşa edilecek yılda 5 gemiye ortalama 5 milyon lira teşvik verileceğini müjdeledi.
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Nisan ayı Meclis Toplantısı, 8 Nisan 2021 Perşembe günü, Piri Reis Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlı sayıda katılım, sosyal mesafe ve maske kullanımı kurallarına riayet edilerek gerçekleştirilen toplantıda, Tuzla Kaymakamı Ali Akça, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Halil Yıldız, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar da yer aldı.
İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Adil Karaismailoğlu, son 19 yılda denizcilik sektöründe yapılan hizmetleri anlatarak, “Kabotaj hattımızdaki yük taşımacılığımızı 59 milyon tona, araç taşımacılığımızı da 10,9 milyona ulaştırdık. Toplam dış ticaretimizde 53 milyar dolar olan deniz yolu payını yüzde 279 artırarak, 215,8 milyar dolara yükselttik. Türk ticaret filomuz, 2003’te 8,9 milyon dedveyt ton ile 17’nci sırada iken, bugün 28,9 milyon dedveyt ton ile 15’inci sıraya çıktı.” dedi.
Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşviki Yönetmeliği’ni hazırladıklarını aktaran Karaismailoğlu, “Yayınlanacak yönetmelikle, en yaşlı gemilerden başlamak üzere, yeni inşa edilecek yılda 5 gemiye ortalama 5 milyon lira teşvik vereceğiz. Bu desteğimizle hem kabotaj hattında çalışan gemilerimizi yenilemiş olacağız ve hem de gemi inşa ve geri dönüşüm sanayine ivme kazandırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.
”Kanal İstanbul’un ihale çalışmaları devam ediyor”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, gemi hacimlerinin oldukça büyümesi ve tehlikeli maddelerin bu gemilerle taşınmasının boğazdaki tehlikenin boyutlarını daha da artırdığını ifade ederek, mevcut İstanbul Boğazı’nın keskin dönüşleri, dip akıntıları ve yoğunlaşacak trafiği ile önümüzdeki dönemde mega kent için büyük tehlikeler meydana getireceğini sözlerine ekledi.
Halen ortalama 16 saat süren bekleme sürelerinin önümüzdeki yıllarda katbekat artacağı uyarısında bulunan Karaismailoğlu, “Bu denli yoğunlaşacak İstanbul Boğazı’ndaki olası bir duraksama ciddi zararlara yol açacaktır. Muhtemel sorunlara karşı, ideal bir su yolu olarak projelendirilen Kanal İstanbul, aynı zamanda dünyanın lojistik vizyon projelerinden birisi olacaktır. İmar planları tamamlanan Kanal İstanbul’un ihale çalışmaları devam ediyor. Projeyi kısa sürede başlatacak güç ve kararlılıktayız.” diye konuştu.
Türkiye, dünya deniz taşımacılığındaki payını artırmalı
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da yaptığı konuşmada, Kovid-19 sonrası döneme yönelik olarak ülkelerin küresel ticarette rekabet avantajı sağlamak için ciddi hazırlıklar içinde olduklarını, bir yandan sağlık, haberleşme ve iletişim, ulaştırma, lojistik ve enerji alt yapıları hızla gözden geçirilirken, yeni alt ve üst yapı yatırım paketlerinin birbiri ardına açıklandığını kaydetti.
Uluslararası ticarette, oyun kurallarının yeniden belirlendiğini, önümüzdeki süreçte Türk denizciliğinin deniz ticaret filosu, gemi inşa sanayisi ve limanlarıyla bir bütün olarak düşünülerek devlet politikası hazırlanması gerektiğini dile getiren Kıran, “Ticaret filomuzu, artık 29 milyon DWT’den, 50 milyon DWT’ye çıkarmamız, limanlarımızı dünyanın en önemli lojistik merkezleri, tersanelerimizi ise yeni nesil gemilerin üretildiği yerler haline getirmemiz gerekmektedir. Aksi takdirde dış ticaretimiz ulaşımdan kaynaklı problemler nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilecektir. Ülkemizin yer aldığı coğrafyadaki stratejik öneme haiz konumu, genç nüfusu ve sahip olduğu avantajlardan faydalanarak dünya deniz taşımacılığındaki payımızın arttırılması geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır. Denizcilik sektörünün desteklenip geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun rekabet gücünün mutlaka arttırılması gerekmektedir” dedi.
Halihazırda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın da gündeminde olan ve ivedilikle çözüm bekleyen bazı konular hakkında hatırlatmada bulunan Tamer Kıran, Tonaj Harcı Takip Kütüğü Kanun Taslağının Yasalaşması’nı, Koster Filosu Yenileme Projesi’nin kredi imkanı yaratılarak sonlandırılmasını, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlıkları tamamlanmış olan Hurda Teşviki Kanunu’nun hayata geçmesi için yapılması gereken yasal düzenlemelerin ivedilikle çıkmasını beklediklerini söyledi.
Tamer Kıran, son dönemde pandemideki artış nedeniyle gemi adamlarının değişmesinde yine problemlerin ortaya çıkmaya başladığına dikkat çekerek, kılavuz kaptanlar ve deniz çalışanlarının aşılamada ön sıralara alınmasının önemini vurguladı.
“Yeni atılımlar yapmaya hazırız, destek bekliyoruz”
Son 18 yılda Türk denizciliğinin önünü açacak yasal düzenlemelerle birlikte birçok projeyi hayata geçirildiğini belirten Tamer Kıran, “Sektörümüzün geleceğinde tarihi dönüşümlere hazırlandığımız süreçte denizciliğimizi geliştirmek ve çok daha iyi noktalara taşımak ve dünyadaki payımızı artırmak için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, zatıâlinizin koordinasyonu ve desteği ile yeni atılımlar yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyor, bu konuda sizden destek bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kanal İstanbul çalışmalarına da değinen Kıran, “Bir devlet projesi olan bu projenin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Demokrasiye her zaman bağlıyız ve yanındayız
Hafta başından itibaren ülke gündemini meşgul eden bildiri konusunun, toplumsal hafızada geçmişte yaşanılan acı tecrübeleri hatırlatan üslubu ile çok yanlış olduğunu belirten Tamer Kıran, “Bu konuda tavrımız çok nettir. Demokrasiye her zaman bağlı olduk, milli irade ve hukukun üstünlüğüne her daim saygı duyduk. Bundan sonra da bu ilkelerden asla taviz vermeyeceğimizi ve hep tarafı olmaya devam edeceğimizi huzurlarınızda bir kez daha tekrarlamak isterim.” diye konuştu.
23 Nisan’da demokrasimizin mabedi, duvarına “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir” ifadesi nakşedilen Gazi Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 101. yılı ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlanacağını belirten Tamer Kıran, bu vesile ile Kurtuluş savaşımızın Başkomutanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yad etti, çocuklarımızın bayramını kutladı.
Toplantının sonunda, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na hediye takdim etti.