Aliağa’da inşa faaliyetlerine başlanan yat imalat tesisi, İspanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük yat inşa merkezi olarak hayata geçecek.
Aliağa’da inşasına başlanan ve 3 yıldan az bir sürede tamamlanacak olan yat tersanesi, bölge ekonomisinin lokomotif güçlerinden biri olacak. Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akbaşoğlu, “İlk etapta bölgede 6 bin kişiye istihdam sağlayacağız” dedi.
İzmir’in Aliağa ilçesinde 150 milyon euroluk bir yatırım ile tamamlanacak olan yat tersanesi, bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacak.
Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Akbaşoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akbaşoğlu, projenin detayları hakkında Yeni Asır Gazetesi’ne bilgiler verdi.
“Bir Türkiye projesi olan YATEK’e hizmet etmeye, katma değer üretmeye gayret ettik, başarıya odaklandık” değerlendirmesinde bulunan Akbaşoğlu, YATEK’in kuruluş amacını ise şu sözlerle özetledi:
Kısa adı YATEK olan Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’nin ana amacı, dağınık haldeki tekne imalatçıları ve yan sanayisini bünyesinde toplayarak bunlara ait yer, pazarlama, sergi, eğitim ve sosyal tesis olanakları yaratmaktır.
Asıl hedef ihracat
Türkiye’nin çeşitli yerlerinde dağınık halde üretim yapan yat ve tekne imalatçılarını gerekli alt yapıya sahip ve modern imkanlarla donatılmış bir tesiste bir araya gitmek için 15 yıldır çalışmalar yürütüldüğünü belirten YATEK Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akbaşoğlu, bu amaç doğrultusunda Bakanlık tarafından Aliağa Çaltılıdere’de bulunan 1200 dönümlük Hacı Ahmet Ağa koyu’nu bu amaçla YATEK’e tahsis edildiğini söyledi. Bölgedeki tesisleşmenin 3 yıl içerisinde tamamlanacağını ve irili ufaklı 86 imalathanenin tesis içinde faaliyet göstereceğini açıklayan Akbaşoğlu, tesisteki çalışmalarının asıl hedefinin ise ihracat olduğunu vurguladı.
Avrupa’nın en büyük ikinci yat üretim tesisi
Türkiye’nin yat ve tekne imalatında bugün 4’üncü sırada yer aldığını, kurulacak tesiste yürütülecek çalışmalarla yıllık yat ihracatından 1 milyar dolar gelir elde edilmesini amaçladıklarını söyleyen Akbaşoğlu, ”Burada Türkiye’nin en büyük, Avrupa ve Akdeniz’in İspanya’dan sonraki 2. büyük yat tersanesini kuracağız. Teknolojik açıdan ise birincisi ve en moderni olacağız. İleri teknoloji ve donanımla 125 metreye kadar yüksek performanslı, kompakt ve dünya standartlarında lüks mega yatlar üreteceğiz. Ekonomik büyüklüğü 5.5-6 milyar dolara ulaşan Türkiye yat ve tekne endüstrisi, her yıl yüzde 20 büyüyerek dünyadaki yerini güçlendiriyor. Şu an ülke olarak dünyada 4. sıradayız. Amacımız Türkiye’nin yıllık yat ihracatını yıllık bir milyar dolar baremine ulaştırmak” dedi.
Çevreci bir tesis inşa edilecek
Kurulacak tesisin bacasız üretim yapan, son derece çevreci ve sosyal bir tesis olacağını belirten Emin Akbaşoğlu, açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü:
YATEK kapalı, bacasız üretim yapan bir tesis olacak, sosyal tesisler, kreş ve eğitim alanları da yapacağız. Tersanemiz, çevre ile hiçbir sıkıntısı olmayan, çevreye duyarlı bir işletme olacak. Bacasız bir fabrika olacağız adeta, üretim kapalı alanlarda olacak, gelişmiş ve modern filtreleme sistemleri kuracağız. Kendi atıklarımızı kendimiz bertaraf edeceğiz. Tam anlamıyla çevreci bir tesis kuracağız.
İlk etapta yaklaşık 6 bin kişi istihdam edilecek ve bu iş gücünü yakın çevreden temin edeceğiz. Yat imalatı yoğun emek isteyen bir sektör ve maliyetin yaklaşık yüzde 40’ı işçilik maliyetidir. Bölgemizin gençlerine denizcilik ve tekne imalatı ile ilgili meslek okulları ve kurslarına gitmelerini tavsiye ediyoruz. Projemiz tamamlandığında üyelerimiz bölgenin odalarına, STK kuruluşlarına üye olacak, ihtiyaçlarını bölgeden karşılayacak.