Kurulduğu 2002 yılından bu yana son derece önemli projelere imza atan Ada Tersanesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor. Tersane, Hollanda’nın en köklü firmalarından biri olan Royal IHC ile yaptığı anlaşma çerçevesinde, iki adet Trailing Suction Hopper Dredger’in (TSHD) inşasına halen devam ediyor. Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen TSHD tipi gemi projesinde inşa edilen gemilerden ilki 2020’nin ocak ayında, ikincisi ise martta teslim edilecek. Ada Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Adil Erkoç, Hollanda’ya yaptıkları gemileri ve tersanenin gelecek hedeflerini değerlendirdi.
Tersanenizde Royal IHC için inşa edilmekte olan gemilere ilişkin bilgi verir misiniz?
İnşa ettiğimiz gemiler Hollandalı Royal IHC firmasının kendi tasarımı olan ve son geliştirdiği projelerden biridir. Bu gemilerin Beagle 4, Beagle 6, Beagle 8 ve Beagle 12 olmak üzere 4 faklı tasarımı bulunuyor. İnşa etmekte olduğumuz Beagle 4 tipi gemilerin donatımını da yine tersanemizde gerçekleştireceğiz. TSHD (Trailing Suction Hopper Dredger) Beagle 4 serisi ilk kez yapılmakta olup kapasitesi 4 bin metreküptür. Gemilerin inşasında sona yaklaşmış bulunuyoruz. 2020 Ocak ayında gemilerden ilkini, ardından Mart 2020’de de ikincisini teslim etmeyi planlıyoruz. 87 metre boyunda, 19,5 metre genişliğinde olan gemiler 30 personel kapasitesine sahip.
Royal IHC için inşa ettiğiniz gemiler türü ve özellikleri bakımından oldukça spesifik gemiler. Türk tersanelerinin bu tür gemileri inşa etme kabiliyetlerine ilişkin neler söylemek istersiniz?
Niş gemi yapımında Türk tersaneleri rüştlerini ispat etmişlerdir. IHC
4.000 CBM TSHD gemilerinde ortaya koyduğumuz kalite ve hız ile Türkiye’de bu
tür spesifik gemilerin yapılabilirliğini kanıtladık. Royal IHC, konusunda dünya
lideri olup, kuruluşu 400 yıl öncesinden öteye gitmektedir. Biz de Ada Tersanesi
olarak IHC’nin bu önemli projelerde tersanemizi seçmiş olmasının ve bu
vesileyle “dredger” gemi yapımcılığının ülkemizdeki ilk tersanesi olmanın
gururunu yaşamaktayız.
Gemi inşa konusunda Türk tersanelerinin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Son iki yıldır görece Türk tersanelerine verilen siparişlerde bir artış söz konusudur. Her geçen gün ihracat yapılan ülkelerin sayısında artış olmakla birlikte batı ve kuzey Avrupa ülkelerinin toplam ihracattaki payları ağırlığını korumaktadır.
Ancak, ihracat odaklı çalışan tersanelerin toplamı iki elin parmaklarından azdır. Eğer Türk tersaneleri olarak dünya yeni inşa pastasından almakta olduğumuz payı arttırmak istiyorsak, tersaneler aralarında iş birliklerini geliştirmek mecburiyetindedirler. Ülke tersanelerinin arasındaki tatlı bir rekabetin sektörümüz ve ülkemiz açısından daha faydalı sonuçlar doğuracağı kanaatini taşımaktayım.
Bunun yanında artmakta olan işçilik maaliyetleri rekabetçi fiyat avantajımızı olumsuz etkilemekte, yetişmiş işgücü konusunda duyulan eksiklik Türk tersanelerinin kapasitesinin artmasındaki en büyük engeli oluşturmaktadır.
Yine öngördüğüm bir husus da şudur: Yakın gelecekte otomasyonu arttırmak elzem çözüm yollarından biridir. Ben tüm ağır rekabet koşullarına rağmen tersanelerimizin kalite ve inşa süresi bakımından her geçen gün aşama kaydettiğini görmekten mutluluk duyuyorum. Denizcilik sektörünün önemini devletimiz nezdinde daha iyi hissettirebilmek için tüm sektör temsilcisi kuruluşların eşgüdüm içerisinde ve oluşturulacak ortak akılla hareket etme mecburiyetleri bu günlerde daha fazla önem taşımaktadır.
Tersane olarak yeni inşa dışında bakım onarım hizmeti veriyorsunuz bildiğimiz kadarıyla, tersanenizin kapasitesi ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
Tersanemizde 7 bin metrekaresi kapalı olmak üzere, toplam 32 bin metrekare alanda günlük 6 ton çelik yenileme kapasitesine sahip. CNC atölyelerimiz, kapasiteleri 2×80 tona kadar olan vinçlerimiz, üretim atölyelerimiz, boya atölyelerimizle hem yeni inşada hem de bakım-onarımda müşterilerimize en kaliteli hizmeti sunuyoruz.
Son olarak tersanenizin gelecek planları ve yakın gelecekteki projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Devam etmekte olan Beagle serisi dreger tipi gemilerin devamı için müşterimiz IHC ile prensip anlaşmasına varmış bulunuyoruz. Uzunca bir periyodu kapsayacak olan bu işbirliği Ada Tersanesi yanında bir çok tedarikçi firma için de önemli bir ihracat kapısı olacaktır.
Bunun yanında yıllar önce ülkemize ilk feribot siparişi veren Norveç menşeyli Norled firmasını ikna ederek tekrar ülkemizde gemi yapması konusunda anlaştık ve haziran ayında 60 araç, 199 yolcu kapasiteli 2 feribot yapımı için sözleşme imzaladık. Her zamanki iddialı teslim sürelerimiz bu sözleşmede de geçerli olup, bu yeni sözleşmenin de sevincini yaşamaktayız.