Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması sonuçlandı. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen yarışmanın ödülleri, törenle sahibini buldu.
Her yıl farklı kategoriden gemi tasarımı konseptiyle düzenlenen yarışmanın bu yılki teması ise 12 metre altı tekne tasarımı oldu. Çeşitli üniversitelerden öğrencilerin özgün tasarımlarıyla katıldığı yarışmanın ödül törenine Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Başaran Bayrak, GYHİB Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, denizcilik sivil toplum kuruluşlarının başkanları, sektör temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Gemi ve yat ihracatında tarihi rekor
Törende konuşan GYHİB Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, gemi ve yat ihracatında önemli artışlar yaşandığını belirterek sektörün 2021 yılı sonunda 1 milyar 500 milyon doların üzerinde bir rakama ulaşacağının öngörüldüğünü söyledi.
2020 yılında salgının sert koşullarına ve bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye’deki tüm ihracatçı sektörler arasında yıllık bazda en fazla ihracatın gemi ve yat sektöründe kaydedildiğini dile getiren Seven şöyle konuştu:
2020 yılı sonunda 1 milyar 375 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin kurulduğu 2010 yılından beri tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşan sektörümüz, 2021 yılında bu ihracat rakamını Kasım ayı itibari ile geride bırakmayı başarmıştır.
14 Aralık tarihi itibariyle 2021 yılında 1 milyar 462 dolara ulaşan ihracat tutarımız, yılın kalan günlerinde yapılacak teslimler ile birlikte 1 milyar 500 milyon dolarlık sınırının da üstüne çıkarak, yeni bir rekora daha konu olacaktır.
Önümüzdeki yılın yarışma konusu Koster Gemisi Tasarımı
Sektörün bilinirliğini artıracak çalışmaların yanı sıra yakın gelecekte sektörün birer mensubu olacak olan öğrencilerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla da gemi ve yat tasarım yarışması düzenlediklerini sözlerine ekleyen Cem Seven, önümüzdeki yılın yarışma konusunu da açıkladı.
Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin öğrencilere her zaman destek olacağını belirten Seven, ”Tüm sektör paydaşlarımız gibi sizlerin her daim arkanızda olduğumuzu ve olacağımızı ifade ediyor, ulusal gemi ve yat tasarım yarışmalarımızın da sektörümüzün ihracat rakamları gibi yükselen bir ivmeyle daha fazla katılımcı ve nitelikli projeler ile uzun yıllar boyunca sürdürme gayretinde olacağımızı ifade etmek istiyorum. Artık geleneksel hale getirdiğimiz üzere 2022 yılında organize etmeyi planladığımız 11. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışmamızın konusunu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Gelecek seneki yarışmamızın konusu “Koster Gemisi Tasarımı” olacak” dedi.
11. Yarışmanın birinci olan tasarımını inşa ettireceğim
İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da törende yaptığı konuşmada küçük teknelerin ülke denizciliği için son derece önemli olduğunu ve yaygınlaştırılarak millet olarak yüzümüzü denize çevirebileceğini dile getirdi. Denizci millet hedefi yolunda küçük teknelerin önemli katkı sunacağına inandığını belirten Çakır, “Bu boyuttaki teknelerin; turistik, gezinti ve avlanma gibi amaçlarla kullanılabiliyor olması da denize gönül vermiş tüm vatandaşlarımıza “denizci millet” olma yolunda büyük bir kolaylık sağladığına bu vesileyle dikkat çekmek istiyorum” dedi.
Geçtiğimiz yıl yarışmanın feribot tasarımı, bu yıl 12 metre altı tekne tasarımı konusuyla düzenlendiğini hatırlatan Salih Zeki Çakır, ”Yarışmada ortaya çıkan özgün tasarımların gemi inşa sanayimize önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Sayın Başkan biraz önce önümüzdeki yıl yarışma konusunu açıkladı, ben de bu vesileyle öğrenmiş oldum. Koster gemilerinin yenilenmesi konusunda ben de çok çalışmalar yaptım dolayısıyla koster gemisi tasarımı benim için önem arz ediyor. Bu yarışmada ortaya çıkacak tasarımlar umuyorum ki koster filomuzun yenilenmesi konusuna katkı sunar. Ben şahsen önümüzdeki yıl yarışmada birinci olan tasarımı inşa ettirmeyi taahhüt ediyorum” ifadelerini kullandı.
Başarılıyız ama gidecek çok yolumuz var
Törende konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da gemi ve yat sanayinde gurur verici çalışmalar yapıldığını dile getirdi. İki yat inşa tesisini gezdiğini belirten Turagay, ”Bugün iki tesis gezdik. O kadar gururlandım ve duygulandım ki anlatamam. O mega yatları yapabiliyor olmak ve dünyada bu konularda söz sahibi olmak bizi gururlandırıyor, umutlandırıyor. Sadece yatlar değil, geçtiğimiz günlerde GİSBİR’i ziyaret ettiğimizde başkanımızla birlikte tersanelerimizi de gezdik. Çok alanda aslında kısa dönemde başarılara imza attığımız ortada. Bugün balıkçı gemileri dediğiniz zaman o alanda dünyada söz sahibi konumundayız. Bugün dünyada balıkçı gemisi ihracatının yüzde 25’ini gerçekleştiriyoruz. Bunlar az şeyler değil, ama gidecek çok da yolumuz var. Dünyada toplam ihracat rakamı 104 milyar dolar, bizim ihracatımız 1,4 milyar dolar. Demek ki biraz daha koşmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Projelerin ticarileşmesi çok önemli
Tasarım yarışmalarının da sektörün gelişimi için çok önemli olduğunu ifade eden Turagay, farklı sektörlerden bu yıl 15 tasarım yarışması düzenlendiğini ve bu yarışmaların ülkenin ihtiyacı olan özgün tasarım konusunda gelişim için önemli olduğunu dile getirdi.
Öğrencilerin büyük emeklerle fikirlerini projeye dönüştürdüklerini sözlerine ekleyen Turagay, ”Projeye dönüşen tasarımların ticarileştiğini görmek çok önemli. Burada Salih Zeki Çakır başkanımız da sözünü verdi, önümüzdeki yıl birinci olan tasarım ticarileşecek. Bunun yaygınlaşması büyük önem taşıyor” dedi.
Konuşmaların ardından GYHİB Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven tarafından Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Başaran Bayrak günün anısına plaket takdim edildi.
Gecenin sonunda 12 metre altı tekne tasarımı konulu 10. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’nın kazananları açıklandı. Birinci olan projeye 40, ikinci olan projeye 20 ve üçüncü olan projeye 10 bin TL ödülün verildiği yarışmada Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisi Kumru Bereket ile Maltepe Üniversitesi öğrencisi Halil Karaca’nın “Hirundo” isimli projesi birinci olurken Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri Rahmi Murat Dural, Ahmet İzzet Kurtuluş, Tufan Koftar “Polaris V39” isimli projeyle ikinci, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri Hilal Ak, ve Sarp Gürenli’nin “Festina Lente” isimli projesi üçüncü oldu.